TAO   -   Taoistisk yoga   -   Yin / yang


Den Taoistiska filosofin handlar om att komma i kontakt med sig själv. En större medvetenhet om vad som finns inom oss och även omkring oss. TAO betyder väg / livsstil. Man förespråkar att allt ska ske med måtta, leva i harmoni med naturen och sträva efter balans. Den taoistiska traditionen säger att när vi är i total balans lever vi i enlighet med flödet av livet, TAO. Vi människor vill sträva efter mål, vi vill prestera. I mina klasser är målet att må bra. Man yogar för sitt eget välbefinnande.


Yin - Mjuka upp kroppen , stillhet, månen, det kvinnliga


Håller positionerna lite längre för att få bindväven följsam, vill man så finns alternativ att vagga/ cirkulera i de olika positionerna. När det blir för hård belastning fysiskt / mentalt svarar kroppen genom att stelna till. I yindelen får vi tid att mjuka upp, släppa taget och bli följsamma och smidiga. Vi fyller på med qi –livsenergi, får igång flödet och glädjen. Ju mer energi vi har i omlopp, desto mer mera glädje kan vi känna.


Yang -  Styrka och balans, aktivitet, solen, det manliga


Utvecklar en grundlig styrka, balans och uthållighet. Repetitioner . Vi försöker hitta ett flow i rörelserna och andningen. I yangdelen är det ok att använda ujjai andning för att behålla värmen i kroppen och även kroppslås för att behålla energin i kroppen och vara stark i positionerna.


Viktigt att inte pressa sig i positioner, forcera, utan hitta ett läge som känns bra, annars ger det motsatt effekt. Var lyhörd mot dig själv, lyssna till kroppen. Fokus på andningen för att tankarna inte ska ta överhand och vandra iväg, att ha fokus här och nu.


Balansen mellan yin och yang heter på kinesiska Tao och på sanskrit Sattva. Vi blandar den indiska traditionen med den kinesiska och får det bästa av båda världar. Yin och yang skapar balans. Mycket inom hälsa handlar om att hitta balans i livet, lära känna sina energier och lära sig använda dem på bästa sätt. Ordet yoga betyder förening mellan kropp och själ , något som jag håller som en röd tråd i alla mina klasser.


Mina klasser ser olika ut,  med ett visst fokus vid varje klass tex rygg. Jag blandar qi gong, yin / yang yoga, olika meditationer och högläsning. Det finns alternativa positioner så att alla kan delta och få ut det mesta av sin stund på yoga mattan.

Att tänka på!


- Inga förkuskaper krävs

- Vid feber, förkylning, annan sjukdom behöver kroppen vila därför är då yoga inte bra.

- Vid menstruation är det bra att låta kroppen vila, har man inga större besvär kan man delta men ta det lite lugnare.

- Vid operationer, skador eller andra symptom rådfråga med läkare innan du yogar.

- Alla kroppar är olika och det är individuellt vad som passar.

- Ät något lättare innan yogan om du behöver, annars bör man undvika måltid ca 2 h innan.

- Kom i god tid då klasserna börjar på utsatt tid!